Jdi na obsah Jdi na menu
 


NAUČNÁ STEZKA HRADISKO

Trasa naučné stezky se nachází na území města Rožnova pod Radhoštěm a obcí Zubří a Vidče. Prochází historicky a přírodně významným územím chráněné krajinné oblasti Beskydy. Celá trasa je označena symbolem pro naučné stezky, tj. bílým čtvercem se zeleným pruhem.

Důležitou součástí lesního ekosystému Hradiska jsou také houby. Dosud jich zde bylo zjištěno asi 100 druhů. Nápadné jsou zejména dřevokazné druhy hub, napadající živé i odumřelé stromy a podílející se na jejich rozkladu. Na buku roste hojně např. troudnatec kopytovitý, jehož dužnina se používala k výrobě zápalné hubky k rozněcování ohně i k výrobě klobouků a čepic. Hojně se na jedli a smrku objevuje troudnatec pásovaný s nápadně barevně odlišeným okrajem. Choroš šupinatý s okurkově moučnou vůní roste na lípě i buku. Vzácně vyrůstá na bázi buku vějířovec obrovský s plodnicí vážící až 50 kg. Na tlejícím dřevu listnáčů roste hojně outkovka pestrá i jednobarvá. Při nižších teplotách, prakticky po celou zimu, zde můžeme najít i jedlou hlívu ústřičnou. Při rozkladu drobného opadu větviček, listí a jehličí se uplatňují tzv. ”saprofytické druhy" hub, zejména drobné špičky, penízovky a helmovky. Hojnými druhy jsou např. penízovka máslová, špička kolovitá (s bílým kolárkem odděleným od třeně), fialová helmovka ředkvičková (s nápadnou vůní) a helmovka slizká (se žlutým slizkým třeněm). Mykorrhizu (soužití houbových vláken s kořeny stromů) tvoří celá řada druhů, zejména pak ryzce, holubinky a hřiby. Tento vztah s různými druhy dřevin využívá např. pestřec obecný, nápadná břichatkovitá houba s kulovitými plodnicemi. Z muchomůrek zde roste muchomůrka růžovka (lidově ”masák"), šedivka a muchomůrka zelená (smrtelně jedovatá). Hadovka smrdutá zápachem láká mouchy, rozšiřující její výtrusy.


 

Troudnatec pásovaný (Fomitopsis pinicola)

 

Obrazek

 


Vědecká klasifikace
Říše:    houby (Fungi)
Oddělení:    stopkovýtrusné houby (Basidiomycota)
Podkmen:    (Agaricomycotina)
Třída:    stopkovýtrusé (Agaricomycetes)
Řád:    chorošotvaré (Polyporales)
Čeleď:    troudnatcovité (Fomitopsidaceae)
Rod:    Troudnatec (Fomitopsis)

Binomické jméno
Fomes fomentarius


Troudnatec pásovaný (Fomitopsis pinicola) víceletá dřevokazná houba z čeledi chorošovitých podobná troudnatci kopytovitému . Jak vzhledem, tak použitím. Troudnatec kopytovitý se od něj liší šedavými až hnědavými póry a zrnitým jádrem uvnitř horní části plodnice.

 

 

 

* * *

 

Hubka

 

Hubka, která připomíná jelenici (a dokonce se používala jako její náhražka) se vyráběla z plodnic dřevokazné houby Troudnatce kopytovitého. Ve své době představovala významný obchodní artikl.

Pro svou schopnost absorbovat vlhkost se používala v lékařství podobným způsobem jako dnes vata, ovšem především byla naprosto nepostradatelnou součástí křesadla, které před vynálezem sirek patřilo do osobní výbavy každého jednotlivce, což potvrdily i výzkumy Ötziho osobních propriet.

Pro tento účel však lze podobně jako hubku z troudnatce použít také plodnic jiných druhů dřevokazných hub - např. Rezavec šikmý. Ten, na rozdíl od troudnatce, dokonce nevyžaduje pro tento účel před použitím žádnou speciální úpravu.
 

 

Obrazek


Čapka vyrobená z hubky troudnatce