Jdi na obsah Jdi na menu
 


5. 4. 2024

Zemědělský občasník č. 2

Druhé číslo našeho občasníku vychází velmi brzy po prvním zejména z důvodu patrného z následující reportáže z praxe, která by neměla uniknout nikomu, kdo se zajímá o farmaření.

 

Vydařená akce v Ekofarmě Kozojedy dne 20. 3. 2024

 

Ve středu 20. 3. 2024 se od 8:30 do cca 13:00 uskutečnila velmi vydařená akce se zemědělskou tématikou, spojená s předváděním zemědělské techniky, konkrétně secího stroje Ripper 302 a traktoru Deutz Fahr 6160. Setkání spojené s předvedením strojů přímo na louce, organizoval Ing. Jiří Dubec, PhD., od ledna 2024 správce a manažer Ekofarmy Kozojedy u Ratajů n. Sázavou.

Kromě zástupců prodejce zemědělské techniky společnosti P&L, majitelů a manažera pořádající Ekofarmy Kozojedy, se zde sešli zejména zájemci z řad farmářů, zemědělští odborníci a podle mých informací také zástupce redakce Profipress, která vydává odborné zemědělské tiskoviny. Akce se velmi vydařila, přímo při práci byla možnost vidět univerzální secí stroj Ripper 302HD, který je výrobkem firmy z ČR (www.pal.cz), sídlící na Moravě. Tento stroj zvládá jak standardní, tak i bezorebné setí všech základních plodin, od máku, přes pícniny, obiloviny až po luskoviny (např. hrách). Předvádění se přímo týkalo rekultivace a dosetí louky, byla možnost si i vyzkoušet soupravu traktoru Deutz Fahr 6160 a secího stroje Ripper 302HD přímo v akci. Po předvedení následovala ještě diskuse spojená s odborným poradenstvím a rovněž neformální setkání u bohatého občerstvení. Program byl pestrý a profesionálně sestavený, vše se ideálně vydařilo, včetně počasí. Nezbývá než poděkovat pořadatelům (firmě P&L a Ekofarmě Kozojedy) za příjemně strávený den s možností získat užitečné poznatky, vědomosti a také kontakty na odborníky z oboru, kteří toho o zemědělství vědí mnoho, protože se tím zabývají s nadšením a většinou zároveň převážnou část svého života.

 

1710967395074.jpg  1710967394365.jpg

Zajímavý program měl třeba pro mě zcela jistě velký přínos. Načerpal jsem mnoho nových poznatků a dobrých rad a hlavně byla možnost být u praktického vyzkoušení současné kvalitní zemědělské techniky s podrobným výkladem konstruktéra secího stroje. Dostal jsem se tak k velmi cenným informacím. Dobré bylo to, že třeba traktor na předvádění byl v podobné výkonnostní třídě jako mně dobře známý nový Zetor Crystal 170, takže jsem v praxi viděl, jak by to mohlo fungovat také v soupravě s ním. Na stroj lze dle informací čerpat i dotaci.

1710967394626.jpg 1710967394586.jpg

Na obr. výše je nasazení předváděné techniky přímo v praxi, při dosevu mírně svažité louky.

1710967395206.jpg  1710967395238.jpg

Konkrétně secí stroj Ripper, primárně vhodný na přísev trav a jetelotrav na loukách, je ideální a cenově dostupná technika pro každého, kdo má nad 10 hektarů luk a pastvin a občas potřebuje něco zasít i na ornou půdu. Jediný limit je v tom, že stroj je nesený a tak je potřeba traktor o výkonu 150 k a vyšší, jehož zadní závěs a hydraulika zvládne hmotnost cca 2,3-2,5 tuny. Třeba pro Zetor Crystal 170 vhodný je, stejně tak pro traktor Deutz 6160, s kterým byl stroj předváděn. Secí stroj je mechanický a velmi odolný, pohon je přenášený buď přímo z velkého ostruhového kola kopírujícího terén, případně může být vybaven elektrickým pohonem. Není potřeba žádného pohonu z vývodového hřídele, takže je obsluha, manipulace a údržba velmi snadná. Stroj má záběr 3 metry a pracuje v rozteči řádků 13,6 cm nebo 15,8 cm.

Uvedená zemědělská technika plus celý sortiment všech traktorů, strojů a zařízení k činnostem v zemědělství, je v nabídce firmy P&L, která působí na trhu od roku 2004.

Detaily lze zjistit na www.pal.cz

 

smiley

 

Rubrika ze života:

Můj vztah k Německu

V NDR jsem byl poprvé s mojí mamkou v letech 1975, 76 a 77, vždy na dovolené cca 10 dní u Baltu, konkrétně ve Warnemünde a hotelu Strandhotel přímo u pláže. Vzápětí po těchto dovolených (1975-77) přišlo léto roku 1978, kdy jsem byl nedaleko Berlína u Berlínských jezer na sportovně-vojenském táboře pro děti příslušníků armád tehdejší Varšavské smlouvy (NDR, PLR, MLR), na který velice rád vzpomínám dodnes. Zásadní z té doby byla totiž mimo jiné kámoška z tehdejší NDR, s kterou jsem se tam poznal. Už tehdy mi konverzace v německém jazyce nedělala žádné problémy, měl jsem totiž za sebou 6 let solidní výuky němčiny na ZŠ v Brandýse nad Labem. Přiznám se, že od roku 1978 jsem měl v hlavě často myšlenky na "emigraci" do NDR, a to hlavně z důvodu abych se mohl s kámoškou častěji vidět, ale rovněž mi v NDR vše ideálně vyhovovalo. Později jsme spolu byli kromě mnoha setkání v tehdejší NDR (včetně delší dovolené v roce 1987 opět v Rostocku a Warnemünde) i dlouhodobě pracovně v Irsku, v letech 1993-94. Mělo to pak další pokračování. Jak je vidět, tak od mých dětských let byla NDR skoro mým osudem a líbilo se mi tam občas více, než tady. Politiku tehdejší ani dnešní do toho nikdy netahám a neřeším ji, protože to by mi jen otravovalo život a odvádělo by mně to od pro mě mnohem důležitějších věcí.

 

img_20220823_201155.jpg img_20220823_210637.jpg

 

Moje opakované vracení se k Baltu (Rostock, Warnemünde, Stralsund, Wismar, Sassnitz...), delší i kratší pobyty a výlety do Berlína, Lipska, Drážďan, Karl-Marx Stadtu (Chemnitz), Pirny a mnoha dalších měst, má pro mne neopakovatelné kouzlo dodnes. Nemám problém přiznat, že jsem takový celoživotní cestovatel do dnes už dávno bývalé NDR a tak rád a nostalgicky navštěvuji tamní místa častěji, než mnohá v ČR. Dodnes si umím sám sebe představit, jak žiju v Německu a jezdím tam třeba na železnici (klidně i jako topič na historické železnici, např. Molli Bahn). Nejraději bych tam byl u Baltu a pracoval tam buď na železnici nebo třeba i jako řidič, případně v přístavu či na trajektu. Kromě Rostocku a okolí se mi líbí v Lübecku, Stralsundu a v Hamburku.

 

1689758392036.jpg